Fysiotherapie

Manuele therapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je bewegingsapparaat.

Wanneer u moeite heeft bij het handhaven van uw houding of bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen, kunt u bij de fysiotherapeut terecht. Het kan gaan om klachten opgedaan tijdens het dagelijks leven,  werk of sporten, klachten vanwege een ongeval of ziekte, een 'verkeerde' beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt.

De fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u, zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Bij de eerste afspraak wordt een zo compleet mogelijk  beeld van uw klachten verkregen  door vragen te stellen en een onderzoek uit te voeren. Daarna wordt er, samen met u, een behandelplan opgesteld.

Manuele Therapie

De manueel therapeut specialiseert zich in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt

 • hoofd- en nek en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
 • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
 • artrose van de heup
 • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
 • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
 • kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten door spieren stabieler te maken

Fysiotherapie bij ouderen

Fysiotherapie bij neurologische aandoeningen

Bij neurologische aandoeningen kunt  u denken aan aandoeningen in de hersenen, zoals een beroerte (CVA), MS, Parkinson, Niet Aangeboren Hersenletsel (NHA) en allerlei spierziektes.

Bij neurologische aandoeningen kunnen problemen ontstaan zoals het niet (goed) kunnen gebruiken van de armen en / of benen, gevoelsstoornissen, coordinatiestoornissen, evenwichtsstoornissen, concentratiestoornissen, spasticiteit of juist slapte van de spieren.

Na een onderzoek zal de fysiotherapeut samen met u bepalen waar het accent in de behandeling op zal komen te liggen.

Door het volgen van specifieke bij- en nascholing en veel werkervaring met deze doelgroep heeft uw fysiotherapeut van Fysiotherapie Heteren  veel expertise opgebouwd.

Fysiotherapie Heteren is aangesloten bij:

 • het CVA Netwerk Arnhem
 • MS zorg Nederland
 • het netwerk  ArtroseZorgnet
 • FibroZorgnet  (fibromyalgie)
 • en ArtritisZorgnet van de St Maartenskliniek.